Gratis Bier

Ik had twee kratten bier en wat losse boodschappen in mijn karretje gedaan en liep naar de kassa. Ik dacht nog: Ik ga deze twee kratten gewoon melden bij de kassière. Het wordt tijd dat ik ook gewoon bier ga betalen in de supermarkt. Eigenlijk vind ik het onzin om te betalen voor bier. Bier zou gratis moeten zijn. Ik gooide mijn losse boodschappen op de band en zei binnensmonds: ‘Ik heb ook nog twee kratten bier.’
‘Ok, zei de niet al te heldere kassière.’

Hand van god

Het gaat bij mij vanzelf dat ik de minst wakkere kassière uitkies aangezien deze de meeste fouten maken bij het afrekenen van bier. Ze scande een heel brood en de kassa liep vast. Ze riep over de speaker dat er iemand naar kassa twee moest komen. Direct kwam er een vrouwelijke assistent langs die nog saggerijniger keek dan mijn vrouw in de ochtend.
Het probleem was opgelost en de kassière zei: ‘Dat is dan 31 euro.’
Ik pakte snel mijn pasje en dacht: God wil niet dat ik voor bier betaal. Ik laat het maar zo. Ik rekende af en voelde de hand van god. Ik duwde snel mijn karretje naar voren en liep richting de uitgang.

Beschuldigen van iets

‘Meneer? Meneer? Het bier is niet aangeslagen,’ hoorde ik de saggerijnige assistent zeggen.
Ik draaide me om en zei: ‘Oh, wat vreselijk. Ik heb het nog gemeld aan de kassière maar goed het blijft lastig hè om fatsoenlijk personeel te krijgen. Ik weet ook niet hoe ik het anders uit moet leggen dan te zeggen dat ik twee kratten bier heb. En niet te vergeten dat twee kratten bier redelijk opvallen in een boodschappenkarretje.’
‘Had u het niet door dat u zo’n laag bedrag moest betalen.’
‘Niet door? Zit jij mij hier te beschuldigen van iets of zo?’
‘Uh nee.’
‘Ik wil nu de supermarktmanager spreken.’
‘Oh nee, dat is niet nodig hoor.’
‘Jawel, ga hem maar even halen alsjeblieft.’

Grafmarkt

Met een rood gezicht ging de saggerijn de vriendelijke manager halen. Een hele aardige man die elke zaterdag ochtend goedemorgen tegen mij zegt en ik zeg dan hetzelfde tegen hem.
‘Goedemorgen meneer, wat is het probleem?’
‘Deze assistent hier beschuldigt mij van winkeldiefstal, hoe moet ik dit verklaren? Ik ben in al mijn haast boodschappen aan het doen voor mijn gezin en ik word hier gewoon te kakken gezet, te kakken! Ik vraag me af hoe u dit gaat compenseren. Ik ben nog nooit zo beledigd als in deze grafmarkt.’

Ongepast

‘Uh meneer wat vreselijk, hoe kunnen we het goed maken?’
‘Nou misschien is het een idee dat de kassière en de assistent een liedje gaan zingen.’
‘Nou Meneer, dat is redelijk ongepast.’
‘En ik denk dat het gepast is als u zelf ook meezingt. Ik laat het aan jullie over wat jullie gaan zingen.’

Duivelsgebroed

De kassière glimlachte: Ik dacht die is nog half bezopen van het uitgaan van gisteren of zo en ze zette zachtjes in: ‘Zij, zij is de zon en de maan voor mij, zij is het beste van allebei….’ ‘Ho Ho Ho, wat zijn we aan het doen? Ga je nu gewoon Borsatan zingen. Ik haat Borsatan. Jullie gaan nu wel echt ver hè. Eerst mij beschuldigen en daarna gezang proberen voor te schotelen van duivelsgebroed. Ik kies wel een liedje uit en ik denk dat de supermarktmanager als eerste in moet zetten. Zing maar dat nummer van 100 jaar geleden van Tropical Danny en Guillermo en graag een beetje met dat nare Amsterdamse accent erbij.’ De manager twijfelde, deed zijn ogen dicht en begon met een zijig Amsterdams accent te zingen: ‘Doe mij een toppertje en een Breezer ananas.
‘Ja prima en de dames mogen invallen en Breezer ananas herhalen,’ moedigde ik het koor aan. ‘Gewoon elke keer dezelfde zin, kom maar zing het,’ zei ik zo Henny Huismanachtig mogelijk.

Schrale troost

Doe mij een toppertje en een Breezer ananas.
De dames galmden erachteraan: ‘Breezer ananas.’
‘Houd maar op, dit is gewoon vals! Mijn tante met haar stemvibrator zingt nog beter!’
‘Uh meneer, wij zijn geen professionele zangers en zangeressen. Weet u wat, het bier krijgt u van ons. Hebben we het daarmee een beetje goed gemaakt.’
‘Het is een schrale troost maar laten we dat maar doen.’
‘Bedankt voor uw begrip,’ zei de manager nederig.
‘Ach meneer maakt u zich geen zorgen. Het is goed zo. Iedereen maakt fouten in het leven. We zijn allemaal mensen.

Sqwirter

Ik liep rustig de winkel uit en dacht: Tjonge jongen, deze keer ging niet vanzelf. Vroeger was het een stuk simpeler. Dan ging ik samen boodschappen doen met mijn zwager. Mijn zwager zat in die tijd in een periode dat hij allemaal vriendinnen had die allemaal sqwirten. De één na de ander. Ik zei dan altijd: ‘Hoe is het mogelijk hè, weer een sqwirter. Ik maak dat soort dingen dus nooit mee.’ Dat was onze complete gesprekstof. Maar goed dit terzijde.

Romantische tijd

We kozen eerst de juiste kassière uit. Eentje die eruitzag alsof ze de hele nacht had doorgehaald. Dan liepen we naar de kassa, hij voorop en dan legde ik alle boodschappen op de band behalve de biefstuk die bleef onder de lege boodschappentassen liggen. De kratten bier stonden gewoon onderin het karretje. Op het moment dat ik dichtbij de kassa kwam vroeg ik om sigaretten die helemaal boven in het rek zaten. De kassière moest zich dan omdraaien en opstaan en zich helemaal uitstrekken om het te pakken. Vervolgens zei ik: ‘Oh, doet u toch maar twee pakjes alstublieft.’ Mijn zwager had intussen alles al in de kar zitten en zat praktisch al bijna in de auto.
Het was een romantische tijd.

 

1 comments On Gratis Bier

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Site Footer