Natte BHV-cursus

Ik reed naar Zaandam voor de BHV-cursus. Toen ik het eindelijk gevonden had, parkeerde ik mijn auto en liep het klaslokaal in waar al wat kandidaten zaten te wachten. ‘Goedemorgen,’ zei ik en ging alleen aan een tafel zitten. Ik hoorde de gesprekken aan van allemaal vreemden om mij heen. Ze hadden het over stijgende supermarkt prijzen, over het opruimen van hondenkak met een zakje dat mensen die dat niet opruimden niet normaal waren en dat iemand zijn oom niet in aanmerking kwam voor huursubsidie.

Flinke bos hout

De cursus begon eindelijk. Een man met een breed postuur en aangeleerde autoriteit ging voor de groep staan en zei: ‘Ik ben Kaptein Arend-Jan de Bever.’ Ik dacht: Ik zit verkeerd, we zitten bij het leger. En waarom zegt die man kaptein in plaats van kapitein. Na een inleidend praatje van de beste man, begonnen de oefeningen. De Heimlich greep was aan de beurt. We moesten tweetallen maken.
Ik keek naar links en mijn vriendelijke buurvrouw zei: ‘Zullen wij dan maar?’
‘Als het echt niet anders kan.’ We waren aan de beurt en liepen naar het midden zodat iedereen goed kon zien wat er gebeurde. Ik bekeek haar nog eens goed en dacht: Zo die heeft een flinke bos hout voor de deur. Onder haar blonde haar droeg ze een witte tanktop en ze had een lichte kleur broek aan. Ze zag eruit als iemand die vijf keer in de week op een cross trainer staat in de sportschool. Ze ging achter mij staan, deed haar armen om me heen en drukte op mijn borst. Ik ging bijna over m’n zuiger en alle valse lucht werd eruit gepompt.
‘Goed gedaan Kimberly.’ zei Arend-Jan.

Schuimbekkend

‘Ramon, nu mag jij bij Kimberly de Heimlich greep doen.’ Ik ging achter haar staan en plaatste mijn armen net onder haar enorme voorgevel en drukte. ‘NEE NEE NEE Ramon dat is niet goed, je moet hoger beetpakken vlak onder het borstbeen. ‘Ok komt ie!’ zei ik. Ik plaatste mijn handen op de aangewezen plek en voelde die meloenen al rusten op mijn handen en voerde de greep uit. Het waren van die borsten die een klein beetje zwemmen in de tanktop en enige flexibiliteit hadden. ‘NEE NEE NEE,’ zei Arend-jan. ‘Hoger beetpakken!’ Ik zei: ‘Arend, kan ik niet gewoon een schuimbekkend slachtoffer spelen. Ik kan dat echt goed. Kijk maar en ik ging op de grond liggen.
‘Let op!’ Ik begon mijn ogen weg te draaien en een beetje te schudden. ‘Nou? Is goed of niet?’

Nachtmerrie

‘Zal ik er eentje spelen die het koud heeft.’ En ik ging heel erg beven en rillen.
‘Ja uitstekend. Jij mag straks slachtoffer spelen. Maar nu gaan we de Heimlich afmaken. Kom op, je handen hoger zetten en de greep uitvoeren.’ Hij bleef voet bij stuk houden. Dus ik stond op, ging achter Kimberly staan en plaatste mijn handen op de aangewezen plek. Mijn handen verdwenen nu helemaal en ik voerde de Heimlich greep uit. We mochten weer gaan zitten. Ik fluisterde in Kimberly haar oor: ‘Ik hoop dat je het niet vervelend vond.’ Ze fluisterde: ‘Het moet voor jou een ware nachtmerrie zijn geweest maar maak je geen zorgen, ik ben het gewend. Het schijnt dat het heel gezond is dat er met de borsten wordt gespeeld.’ ‘Zo is dat’ fluisterde ik en begreep er niks van.

Kimberly staat in de brand!!

Ik was nu echt de lul. Bij elke situatie moest ik op de grond gaan liggen, bij elk voorbeeld werd ik als pop gebruikt om te laten zien wat de bedoeling was. We kwamen aan bij het brandblus gedeelte. Arend-Jan had de brandblusser in zijn hand en riep in de groep:
‘Wat doe je als iemand in de brand staat.’ Ik zei met de moed der wanhoop: ‘Blussen!!’
‘Ja goed zo, Ramon. Nu, nu mag je buurvrouw even naar voren komen.’ Ik slaakte een zucht van opluchting. Kimberly ging in het midden staan en Arend schreeuwde:
‘Kimberly staat in de brand!! Wat nu?’ Een man naast me stond op en riep keihard: ‘Blussen!’ ‘Goed zo Kees! We gaan inderdaad blussen!’ Kees snelde naar Arend-Jan toe en rukte de brandblusser uit zijn handen. Hij twijfelde geen moment en begon te sproeien met een psychotische blik in zijn ogen. Arend schreeuwde: ‘Blijven blussen Kees totdat het haar druipt, dat is de regel.’ Kimberly was nu zo nat dat ze net zo goed in de sloot had kunnen springen maar stond met een lach op haar gezicht druipend ergens op te wachten. Haar witte tanktop en legging schenen zo door dat iedereen kon zien dat ze geen ondergoed aan had. ‘Nou Kimberly, goed gespeeld, zei Arend-Jan.  ‘Ja’ riep Kees, echt een glansrol, zal ik je even helpen met die natte kleding!’

Grote punter man

Arend-Jan glimlachte minnetjes en zei tegen Kimberly: ‘Ga je maar even omkleden. Ik heb achter nog een droog overall liggen.’ Arend-Jan bleef serieus en rondde zijn cursus af. Ik gaf hem een hand en bedankte hem voor de cursus. Ik liep naar mijn auto en rookte nog even een sigaret. Kees kwam uitgelaten naar me toegelopen en zei: ‘Dit is de beste dag van mijn leven.’
‘Ik heb er een beetje gemengde gevoelens over,’ zei ik.
‘Houd jij niet van die grote zwemmers?” zei Kees, alsof ie geld had ingezet op mijn antwoord. ‘Of ben jij meer een perenman? Of heb jij liever van die kleine zonnewijzers. Of van die grote schanzen? Ik weet het al jij houdt van punters, jij bent een grote punterman! Kees was even uitgeraasd en nam een hijs van zijn sigaret. Ik zag mijn kans schoon en zei: ‘Kees, tot ooit!’ en stapte mijn auto in.

Haar op zit

Ik reed langzaam weg en Kees gebaarde dat ik mijn raampje open moest doen. Ik deed mijn raam naar beneden en Kees riep: “Wat is het nou, heb je het liefst toch gewoon zwemmers net als ik?’ Ik schreeuwde boven mijn autoradio uit:’ Kees, het maakt mij niet uit, als er maar haar op zit!!” Ik kwam thuis en mijn telefoon piepte. Ik keek naar een facebook chatbericht dat zei: Ben je al wakker geworden uit je nachtmerrie, liefs Kimberly?

Inmiddels tien jaar later denk ik nog steeds: wat is de kans dat je je vrouw tegen komt bij een BHV-cursus met allemaal gemiddelde Nederlanders. Inmiddels zijn Kimberly en ik gescheiden en woont ze samen met Kees. Het schijnt dat hij overal in hun woning brandblussers heeft hangen voor het geval er brand uitbreekt.

2 comments On Natte BHV-cursus

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Site Footer