Swaffel For Free

Ben over vijf minuten bij je, appte mijn goede vriend Ronnie Vlas. Eén van de weinige vrienden die ik heb die iemand kan begroeten met zijn eigen borstspieren. Vlas en ik hadden allebei de kantonrechtersformule ergens opgepikt en hadden besloten om nooit meer ergens te gaan werken. Ik begon me wel steeds rotter te voelen omdat bier drinken en roken mijn enige bezigheid nog was. Ik had dus ingestemd om met Vlas naar de sportschool te gaan. Iets wat ik als oud-voetballer altijd afgezworen had. Ik had er ook weinig vertrouwen in, ook omdat mijn ouders me al gespierde spijker en garnaal noemden toen ik klein was.

Eerste keer ooit

We kwamen binnen bij de sportschool en we liepen langs de balie.
‘Goedemiddag heren!’
’Goedemiddag Jack. Luister eens Jack, dit is Buitenbos en hij komt een keer gratis proberen vandaag, het is zijn eerste keer ooit in een sportschool,’ zei vlas.
‘Goed dat je er bent, loop maar door,’ zei Jack.
‘We gaan eerst bankdrukken,’ zei Vlas.
‘Is goed,’ zei ik.
Ronnie ging eerst liggen en drukte probleemloos drie setjes van acht keer 100 kilo omhoog.
‘Jij bent aan de beurt.’ Ik ging liggen en hij deed er 50 kilo op. Bij de eerst acht keer stierf ik al drie keer vanbinnen. Bij de tweede acht, kreeg ik het gewicht na drie keer nog maar moeizaam omhoog. Ik keek om mij heen en zag dat Ronnie stond te praten met een mooie vrouw in een strak pak. Hij was haar telefoonnummer aan het lospeuteren. Ik lette even niet op en voelde dat de stang niet meer omhoogging.

Kom op effe doorbijten!

Ik wilde Ronnie roepen maar het was niet nodig.
‘Kom maar,’ zei een jonge man met een buitenlands accent. Hij klonk verward. Hij stond met zijn benen bijna tegen mijn hoofd aan en hielp als ik het net niet haalde. Bij de derde acht kwamen de problemen pas echt. De jonge man die mij hielp, ging dichterbij staan en ik voelde steeds iets tegen mijn gezicht tikken. Ronnie keek om en riep. ‘Je hebt het wel naar je zin hè vriend!?’ Ik dacht eerst: Nou die man zijn been kwam gewoon te dichtbij. Ik bleef het gewicht maar duwen en die jonge man zijn zaakje hing nu bijna over mijn hele gezicht. Gelukkig had ie zijn iets te wijde trainingsbroek nog aan. Ronnie riep: ‘Kom op, effe doorbijten!’ De jonge man had het klaarblijkelijk niet door.

Wil je je schwanz effe uit mijn plaat halen?

Met alle kracht probeerde ik snel mijn set af te maken en het constant geswaffel te negeren. Wat had ik moeten zeggen? Wil je je schwanz effe uit mijn plaat halen? Die jongen deed zo zijn best om mij te helpen en ik dacht: Hij is ook niet helemaal goed. Ronnie bleef maar roepen: ‘Zijn jullie verliefd?’
De vrouw naast Ronnie zei: ‘Ach laat ze toch, als zij er gelukkig mee zijn. Ik heb een oom en dat is er ook één en mijn buurman ook, ze doen niemand kwaad.’
Ronnie riep: ‘Doe die broek nou uit, dan gaat het een stuk makkelijker!’ Mijn set was gelukkig klaar en ik bedankte de jonge man voor bewezen diensten.’

Rijd maar naar Plaggus.

‘Kom Vlas, we gaan, ik ben er klaar mee.’
‘Klaar mee? Je was lekker bezig toch met je vriend.’
‘Haha, heel grappig kut Vlas’ bromde ik. We zaten in de auto en Vlas was zichtbaar erg gelukkig. ‘Was het liefde op het eerst gezicht net? Is het wel jouw type dan?’
Ik probeerde het onderwerp te veranderen: ‘Heb je het telefoonnummer van die meid gekregen?’
’Ja natuurlijk, die geven ze altijd aan Vlas. Heb jij ook het nummer gehad van je vriend?’ Gelukkig hield Vlas eindelijk zijn mond dicht en zat ie een beetje op zijn telefoon te tikken. Hij zei: ‘Rijd maar naar Plaggus. Gaan we effe in zijn nieuwe huis kijken.’

Plaggus op een krat bier

Richard Plaggus was onze vriend die de hele dag zat te zappen en zuipen op de bank in ontbloot bovenlijf met allerlei plakplaatjes, dikke kettinkjes en oranje hoed. Hij was net verhuisd vanuit Den haag naar Rijnsburg aan zee.
We liepen zijn woning in en daar zat Plaggus op een krat bier.
Ik zei: ‘Hey plaggus, het is hier wel kaal hè. Zijn die kratten bier het enige meubilair wat je hebt in dat grafpand van je?’
‘Ja, ik had een klein foutje gemaakt in mijn belastingaangifte en daarom moest ik de hele inboedel verkopen.’

Traumatische gebeurtenis

Plaggus was duidelijk bezopen en zei met dubbele tong: ‘Ah joh geeft niet. Het gaat om de liefde in dit leven. Ik hoorde trouwens dat jij een nieuwe liefde hebt. Wanneer kom je hem voorstellen?’
‘Ja Plag, laat hem maar een beetje, het is nog erg pril allemaal,’ zei Vlas zogenaamd zalvig.
‘Geef mij is een pijpie,’ zei ik tegen Plaggus.
‘Ja dat lust jij wel he, geile beer,’ ging Vlas door.
Ik dacht: Die klote Vlas heeft zitten appen naar Plaggus over mijn traumatische gebeurtenis in de sportschool.
‘Wat heb je gedrukt vandaag, Vlas?’
‘Oh gewoon 100.’
‘En jij had 50 gedrukt hè Buitenbos of was het iets meer?’
Vlas en Plaggus huilden samen van geluk. Vlas schaterde: ‘Wat ben jij een domme lul, Buitenbos. Dat je daar ingetrapt bent. Die gozer probeert al jarenlang iedereen die nieuw binnenkomt te swaffelen. Het is hem nog nooit gelukt, tot vandaag dan.’
Wie? zei ik.
Sjaak Swaffel met dat nep accent, ken je die niet dan? zei Plaggus.
Nog steeds als ik een reclamebord zie van welke sportschool dan ook, voel ik me gelijk goedkoop en gebruikt.

2 comments On Swaffel For Free

  • Elke vrijdagavond, ik begin het weekend met een lezing snack op jouw blog. Het is me net niet gelukt afgelopen weekend ( om persoonlijke redenen). Ik zat wel te denken wat zal je ditmaal opstellen.
    Vanavond na het lezen dacht ik….de zoete smaak van de koekjes zijn verslavend voor mijn smaakpapillen net als jou creaties voor mijn zintuigen .
    !!!! Gespierde spijker en garnaal !!!!! Hihihi…gelijk de spijker op de kop slaan….mijn zintuigen waren meteen ontspannen .
    May THE CREATIVITY be with you !!!!!!

  • Dank je wel haha

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Site Footer